Skupinový trénink – jak sestavit skvělou lekci?

Umět se na lekci pořádně připravit je stejně důležité, jako lekci skutečně odvést. Kvalitní skupinový trénink musí být organizovaný a profesionální. Zeptali jsme se Evy Hemalové, skvělé fitness trenérky pro skupinové lekce na její tipy.

Příprava – Dedikace – Organizace – Profesionalita

  • Choreografie
  • Zobrazení
  • Časování a profesionalita
  • Koučink
  • Technika
  • Po posledním zvonu

Skupinový trénink – jak sestavit skvělou lekci_01.jpg

Umět se na lekci pořádně připravit je stejně důležité, jako lekci skutečně odvést. Neschopnost připravit se jen způsobí nešťastný konec. Zeptali jsme se Evy Hemalové, skvělé fitness trenérky pro skupinové lekce na její tipy.

Hudba

Vždy se ujistěte, že máte připravenou hudbu. Stahujete si ji? Máte stažený i záložní seznam hudebních stop? Pouštíte-li hudbu z iPodu, máte v něm aplikaci s konkrétním playlistem pro případ, že iPod přestane fungovat? Bez hudby nemáte styl ani správný náboj. Proto se ujistěte, že máte připraveny alespoň 2 záložní plány. Navíc je důležité se zamyslet i nad vhodnou hudbou, která se bude k danému tréninku ideálně hodit. Pokud si nejste jisti nebo si chcete svou hudební sbírku trochu rozšířit, možná si vyberete zde : NEJŽÁDANĚJŠÍ FITNESS HUDBA.

Choreografie

Praxe, praxe a ještě jednou praxe! Podívali jste se na regrese i progrese? Dokonce i na lekci, kterou již dlouhodobě vedete se stálými členy, se může objevit někdo nový. I pravidelní klienti možná potřebují regresi z důvodu nedávného zranění nebo nemoci. Bez praxe tyto klíčové změny nemůžete provádět. Zkoušejte si, co budete dělat s klienty na lekci, nejprve sami, abyste zjistili, jak náročné to je, kolik času to zabere a jak to lze případně změnit v závislosti na různých nepředvídaných okolnostech. Praxi nezískáte tím, že si budete cvičení prohlížet v mobilní aplikaci. Ale jen tím, když si jej opravdu zkusíte na vlastní kůži.

Skupinový trénink – jak sestavit skvělou lekci_02.jpg

Dojmy

První dojmy se počítají. Představte si sami sebe, jak byste očekávali, že budete vypadat jako perfektní instruktor a podle toho se prezentujte. Povzbuzujte klienty, motivujte je. Nalaďte se na nový den, abyste mohli energii rozdávat. K tomu je třeba ji doplňovat – dejte si dobrou zdravou snídani, ujistěte se, že s sebou máte svačinu a také dostatek vody. Postarejte se o své tělo a vaše tělo se postará o vás.

Časování a profesionalita

Není skvělé vejít do fitka, kde už je připravený instruktor, který se příjemně usmívá, hudba hraje a pomůcky jsou připravené? Taková atmosféra zapůsobí i na toho největšího mrzouta. Všichni máme dny, kdy se nám nechce vstát z postele a už vůbec se nám nechce se na někoho usmívat. Vy jste ale instruktor a máte de facto v popisu práce se na lekci usmívat. Tak hoďte alespoň na hodinu svoje problémy za hlavu a buďte pozitivní, abyste mohli vést své klienty tam, kam si vytyčili. Možná, že se nálada zlepší i vám. Spolu s energií, kterou společně na lekci vytvoříte.

Koučink

Od okamžiku, kdy zapnete hudbu, začíná vaše práce. Koučink, vedení, verbální i neverbální, efektivní vrstvení, učební dovednosti, pozorování, bezpečnostní kontroly, demonstrace cviků a správné techniky a samozřejmě slova plná motivace a pozitivity. To je váš denní chléb, to, čím se živíte, dělejte to dobře. Buďte důslední, čtěte mezi řádky a nezapomínejte chválit.

Skupinový trénink – jak sestavit skvělou lekci_03.jpg

Technika

Pokud máte někoho učit, jak správně cvičit, měli byste sami být tím, kdo to umí. Není horšího instruktora než toho, který něco říká, ale dělá to jinak. Trénujte doma, sami, v tělocvičně, posilovně, kdekoliv. Dívejte se na sebe do zrcadla, cvičte s kolegou a vzájemně se opravujte, abyste si byli jistí, že až budete demonstrovat cviky na lekci a opravovat své klienty, budete podávat precizní výkon a skvělé předvedení. Přemýšlejte nad rámce svých lekcí a zajděte i na cvičení, které úplně nesouvisí s vaším zaměřením. Věnujete se boxu? Zkuste pilates, abyste byli pružnější. Děláte jógu? Běžte běhat, abyste měli vytrvalost a kondici.

Po skončení

Rozhodně byste neměli být tím prvním, kdo po skončení lekce opustí studio. Buďte poslední! Rozlučte se s každým klientem, používejte jména, pochvalte je, poděkujte a řekněte, že už se těšíte na příště. To, jak jste dobří instruktoři, poznáte ve výrazech odcházejících klientů. Usmívají se? Jsou dobře naladění? Můžete si gratulovat. Zvládli jste to na výbornou. A příště od začátku.

 

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.