Relaxace na lyžích aneb skvělé přínosy lyžování

Dopřejte si letos v zimě aktivitu, při které si skvěle zasportujete a která vás navíc zbaví stresu i nespavosti. Přesně to dokáže lyžování! Ať už jste zkušený profesionál nebo nadšený začátečník, můžete se těšit na výhody, které lyžování přinese nejen vašemu tělu, ale i mysli.

Dopřejte si letos v zimě aktivitu, při které si skvěle zasportujete a která vás navíc zbaví stresu i nespavosti. Přesně to dokáže lyžování!

Mnoho lidí vnímá lyžování jako extrémní aktivitu vysoké intenzity. Rozhodně to tak může být, což potvrzují i četná videa GoPro. Ve skutečnosti má ale lyžování i mnoho relaxačních výhod – a nemáme na mysli přímo odpočinek v hotelovém wellness v Alpách, na jejichž vršcích si možná zrovna užíváte. Ať už jste zkušený profesionál nebo nadšený začátečník, můžete se těšit na výhody, které lyžování přinese nejen vašemu tělu, ale i mysli. Jinak řečeno, nejen že se díky lyžování udržíte v kondici, ale na svahu přijdete i na jiné myšlenky a dodáte tak mozku energii a pozitivní sílu.

Relaxace na lyžích aneb skvělé přínosy lyžování_01.jpg

Nechte hory posunout vaši perspektivu

Hory jsou úctyhodné a majestátní. Po staletí jsou bezednou studnicí neutuchající inspirace všem umělcům i sportovcům, kteří zde hledají nejen zábavu, ale i dobrodružství. Kombinace nádherné přírody a adrenalinu vás vyvede z každodenního života, kde se často zapomíná na jedinečnost přítomného okamžiku, a kde spíše vládne stres z momentálních okolností. Když ale nasednete na sedadlo lanovky, necháte se vyvést nahoru a rozhlédnete se kolem, to všechno se najednou jeví tak malé a nepatrné, v porovnání s tím, co se v tu chvíli rozprostírá všude kolem vás. Tváří v tvář gigantům, kteří mají na zemi své pevné místo již od nepaměti, si budete připadat tak malí. A stejně malé budou i vaše obavy a strachy. Jakmile začnete lyžovat, pocítíte úlevu a obklopí vás radost z pohybu na čerstvém vzduchu.

Relaxace na lyžích aneb skvělé přínosy lyžování_02.jpg

Umožněte přírodě, aby vás řídila

Zhluboka se nadechněte čerstvého vzduchu. Vychutnejte si ho plnými doušky, ať už je studený, ostrý nebo vás dokonce zaštipuje v nose. Nechte jej, ať vás prostoupí. Slunce a čerstvý vzduch je lék proti nachlazení i na jakýkoliv jiný neduh, který se pokusí ohrozit vaše zdraví. Na horách máte obojí a pojedete-li sem s milovaným člověkem, nebude scházet ani láska. Pobývejte tedy co nejvíce na čerstvém vzduchu. Hodně větrejte a nechte jej proniknout i do svých domovů.

Ačkoliv existuje řada skeptiků, kteří přínosy tohoto přírodního zázraku znevažují, existuje i řada studií a článků popisujících významné zdravotní přínosy čerstvého vzduchu, dokonce hlavně toho horského. Důvodem je nejen větší čistota, ale i další specifické faktory. Vědci z Japonska například zjistili, že prostředí kolem borovic snižuje nepřátelství, deprese a stres. Proč? Díky jejich vůni..

Navíc po dni stráveném na svazích získáte i zdravou dávku vitaminu D, který je pro nás velice důležitý a který zlepšuje i dobrou náladu. Jistě znáte přísloví, že kam nemůže slunce, tam musí doktor. Využijte proto každé možnosti, jak v zimě uniknout z přehřáté kanceláře do prosluněných hor, plných pozitivní atmosféry a svěžího vzduchu!

Relaxace na lyžích aneb skvělé přínosy lyžování_03.jpg

Žijte tady a teď

Až budete sjíždět po svahu dolů s helmou a brýlemi, zaměřte se na přítomný okamžik. Vnímejte všechno, co s ním souvisí. Všímejte si zvuku, který vydávají lyže, když projíždějí sněhem jako nůž máslem. Uvědomte si každý maličký pohyb, který tělo musí vykonat, aby vás udrželo na nohou. Tato schopnost koncentrace je nezbytným klíčem pro dosažení rovnováhy a koordinace, bez nichž se při lyžování neobejdete. Nenechte mysl bloudit tam, kam se jí zrovna zachce, soustřeďte se na lyžování a relaxujte. Obraťte pozornost dovnitř sebe, spojte mysl a tělo a zažijte jedinečný pocit, který vás nejen posílí, ale i uklidní.

Vaše tělo vám také poděkuje

Co se stane s vaším tělem a kondicí při pravidelném lyžování? Jízda ve svahu a nebo běh na lyžích je bezesporu jedním z nejkomplexnějších pohybů. Každou vteřinou jsou aktivována velká množství svalových vláken, která vytváří obrovskou simbiozu potřebnou pro správně zvládnutý oblouk a nebo efektivní skluz. Pohyb vypadá nejen dobře, ale rovněž posiluje stabilitu celého těla, přičemž drží tepovou frekvenci v hodně kvalitní tepové zóně. A večer po lyžování, prožitý v sauně či ve výřivce, je nejen pro tělo, ale i pro duši dokonalý balzám a odměna.

Máte radši běžky?

Je jedno jestli místo sjezdového lyžování v majestátních horách, dáte přednost běžkám v našich lesích. Výše zmíněné platí i zde. Jakmile se dostanete ven, na čerstvý vzduch, bude vám skvěle. Spolu s pohybem to na vás bude mít pozitivní vliv. Budete jenom vy a všudypřítomná příroda, která vás bude popohánět kupředu. Milovníkem běžeckého lyžování je i Míra Jirčík, jednatel 3D FITNESS, který své běžky pravidelně provětrává již při prvním sněhu. A jak působí lyžování na něj? Co mu přináší a proč je pro něho tolik oblíbené?

Relaxace na lyžích aneb skvělé přínosy lyžování_04.jpg

Lyžování je pro mne absolutní spojení s přírodou, horami či otevřenými planinami. Je to čas, který prožívám jen sám se sebou a přitom ve velmi úzkém kontaktu s okolím. Můžu zde přemýšlet, inspirovat se a přitom si dát pořádně do těla. Vytrvalostní závody jako jsou Marcialonga 70km nebo dokonce Vasův běh 90 km je dokonalým testem fyzické i psychické kondice a ovládání vlastního těla i mysli.

Dobrou noc a sladké sny

Dokážete si představit něco příjemnějšího, než dobré fyzické vyčerpání po dni stráveném na čerstvém vzduchu vysoko v horách? Pár věcí by se asi našlo a lyžování mezi ně rozhodně patří. Kromě pocitu dobře odvedené práce vás může hřát i myšlenka na zasloužený odpočinek, v podobě kvalitního spánku bez potíží s usínáním či probouzením. Nezapomínejte ani na odpovídající stravu. Po fyzické aktivitě, jako je lyžování, při kterém zapojujete celé tělo, je třeba k obnově sil, spolehlivého prostředku. Tím se stává výživné a nutričně vyvážené jídlo, které je vstupenkou nejen k duševní a fyzické relaxaci, ale také ke zmiňovanému kvalitnímu spánku.

Rada na závěr: Pokud se vydáváte na hory, nikdy nezapomeňte krém na opalování! Určitě nechcete, aby vám všechny výše popsané benefity zkazilo obyčejné spálení, které dokáže být pořádně nepříjemné. Přejeme vám dobrou stopu i super prašan na svazích.

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.