Proč trénovat explozivitu?

Trénink explozivních cvičení je často opomíjenou složkou v osobním či skupinovém tréninku s běžnými fitness nadšenci. Většinu času tito klienti tráví ve fitness centrech a gymech rozvíjením jiných schopností a dovedností. Nejčastěji se můžeme setkat s tréninkem mobility a síly.

Trénink explozivních cvičení je často opomíjenou složkou v osobním či skupinovém tréninku s běžnými fitness nadšenci. Většinu času tito klienti tráví ve fitness centrech a gymech rozvíjením jiných schopností a dovedností. Nejčastěji se můžeme setkat s tréninkem mobility a síly. Nebo také se specifickými tréninkovými plány pro hypertrofii svalů resp. redukci hmotnosti. Proč ale i do těchto programů nezařazují osobní trenéři rychlá a explozivní cvičení? Kdo ví. Faktorů může být více - strach ze špatné techniky a provedení, obavy s nedostatečné kondice klientů, nebo možná jen neznalost problematiky.

Proč trénovat explozivitu.jpg

Důvodů proč zařadit rychlá explozivní cvičení je více. Explozivní cvičení jsou základem pro optimalizaci výkonu. Pokud chcete posunout vaše klienty dál, tak se bez nich neobejdete. Dle výzkumů je také dokázáno, že zařazením explozivních cvičení do tréninkových plánů, snižujete riziko zranění při pádech. Respektive zlepšujete “rychlou koordinaci a reakci” těla při pádu.

Dalším benefitem je pak zlepšení dynamické stabilizace, kdy jsou kladeny velké nároky na nervovou soustavu. Spojení mozek sval musí pracovat na 100%. V neposlední řadě dáváme na našich školeních příběh o “síle přejít ulici”. Každý, kdo se pravidelně hýbe, má sílu přejít ulici. Nicméně uskočit před jedoucím autem nebo rychle zastavit na krátkou vzdálenost je dovednost, kterou získáte jen když ji budete zkoušet a trénovat. Ne specificky ale při explozivních cvičeních jak na dolní končetiny tak i na horní končetiny.

Jak trénovat explozivitu:

  • zvolte lehčí odpor
  • 4-6 opakování v 3-4 sériích
  • odpočinek okolo 60sec
  • soustřeďte se na rychlost a kvalitu pohybu
  • 2-3x týdně

Rychlostní a expresivní trénink ve fitness

 


autor: Filip Raptopulos, master trenér 3D FITNESS Academy

www.3dfa.cz

 

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.