Jak na bolavá záda

Doba je jaká je, lidé se hýbou hodně i málo. Nůžky se rozevírají. S tím spojené problémy se zdravím se však objevují jak u těch kteří sportují, tak i u těch kteří mají pohybu méně. Bolavá záda jsou průřezovým tématem. Příčin je spousta a najít tu správnou je někdy velký kumšt. Velké množství špatných pohybů/cviků nebo na druhé straně nedostatek pohybu v běžném dni v kombinaci se sedavým zaměstnáním bývají jedny z nejčastějších příčin

Doba je jaká je, lidé se hýbou hodně i málo. Nůžky se rozevírají. S tím spojené problémy se zdravím se však objevují jak u těch kteří sportují, tak i u těch kteří mají pohybu méně. Bolavá záda jsou průřezovým tématem. Příčin je spousta a najít tu správnou je někdy velký kumšt. Velké množství špatných pohybů/cviků nebo na druhé straně nedostatek pohybu v běžném dni v kombinaci se sedavým zaměstnáním bývají jedny z nejčastějších příčin. Jak rádi používáme přirovnání, že je jedno jestli jste hobby válečník nebo profesionální atlet, tak trénink pro odstranění nebo zmírnění bolestí zad může být velmi podobný pro obě skupiny.

Jedním ze základů, který vám určitě pomůže, je dostatečná mobilita v oblasti hrudní páteře. Naše hrudní páteř je stvořená k rotačním pohybům, které se v běžném tréninku moc neobjevují. A přitom v našem každodenním pohybu je rotací habakuk. Díky rotačním cvikům zlepšujeme nejen sílu trupu těla, ale také právě mobilitu. To vše poté vede k lepší funkci a hlavně ke snížení a odstranění bolesti zad. Je to jako navlékat korálky na šňůrku. Více korálků (síla, mobilita, vrozené souhry atd.) vám dá hezký náhrdelník resp. příběh a funkční zdraví.

E5_A1928_661de9035c.jpg

Běh, posilování, běžný denní pohyb mají společnou jednu věc. Mít dostatečnou mobilitu v hrudní páteři a vnímat dobře pohyb. Při tréninku rádi využíváme principy vrozených souher. Principy lokomoce, stojná a kročná končetina jsou cestou k cíli. TRX je skvělý nástroj, který vám v některých pozicích pomůže a v jiných zase naopak trošku ztíží. Další výhodou je také variabilita provádění cviků. Můžete stát čelem, zády nebo bokem nebo také klečet na obou končetinách nebo klidně jen na jedné noze. Jeden nástroj vydá za dvacet různých strojů v posilovně. Zacvičíte si s ním kdekoliv, ale hlavně s kýmkoliv, protože úroveň zatížení (progrese a regrese) se dá během pár vteřin změnit například sklonem těla.

Zařaďte rotační pohyby do každého tréninku. Dělejte je pravidelně a po menších dávkách. Nedejte na našeptávače, kteří vás před rotacemi budou varovat, protože vám ublíží a nejsou pro vás vhodným pohybem. Když tu cestu nenajdeme, tak si ji uděláme. Hledejte a objevujte, protože rotace je opravdu esenciální pohyb pro zdravá a funkční záda.

 

Online kurz Jak na rotaci

Cvičení čelem k ukotvení

  • ve stoje nebo v kleku
  • připomínají golfový swing
  • dělejte nejprve pomaleji, poté můžete přidat na tempu

 

Cvičení bokem k ukotvení

  • ve stoje nebo v kleku
  • dělejte v otevřeném i uzavřeném postavení nohou
  • nehledejte hned maximální rozsahy
 
 

Cvičení zády k ukotvení

  • ve stoje nebo v kleku
  • připomínají jógové pozice Bojovníka
  • přeneste váhu více do přední nohy pro lepší ochranu bederní části páteře
 
 
 
 

autor: Filip Raptopulos, master trenér 3D FITNESS Academy

www.3dfa.cz

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.