6 fitness tipů pro práci se staršími klienty

Ve zdravém těle je zdravý duch. V pokročilejším věku je ale třeba přistupovat k tělu s úctou a respektem. Fitness pro starší klienty je velice specifické. V našem článku najdete doporučení, jak pracovat při tréninku s klienty pokročilého věku.

Ve zdravém těle je zdravý duch a člověk je tak mladý nebo starý, na kolik se cítí. V pokročilejším věku je ale již třeba přistupovat k tělu s větší úctou, pokorou a respektem, než tomu bylo dříve.

1. Odložte tříkilové činky

Zvýšená zátěž může starším klientům spíše než radost z pohybu přinést nízké sebevědomí způsobené nezvládnutím fyzického úkolu. To určitě jako trenér nechcete. Neříkáme, že není možné zátěž postupně navýšit a cvičit svaly izolovaně, rozhodně se ale nejedná o cvičení vhodné pro začátečníka. Zkuste třeba odporové gumy, ty úplně postačí jak formou, tak i zátěží. Je pravděpodobné, že po nějakém čase bude při správném přístupu váš klient natolik silný, že zvedne i více než 3 kg.

6 fitness tipů pro práci se staršími klienty_01.jpg

2. Vytvořte anamnézu a popovídejte si

Elsbeth Vainoová – vyhlášená osobní trenérka působící v Ottawě radí, si se všemi budoucími klienty nejprve pohovořit. Sama se s nimi poprvé setkává na vstupní 30minutové konzultaci, kde si s nimi promluví o jejich cílech, historii zdraví, úrazů i fyzické aktivity a postupně si spolu projdou zásady zdravého pohybu. „Neoficiálně je to moje šance, jak zajistit, aby se v posilovně cítili pohodlně a byli vítáni. Takže i když mají se cvičením nulovou zkušenost, mohou na svou vůbec první lekci přijít bez obav a sníženého sebevědomí,“ vysvětluje. Trenérka si tím rovněž dělá představu o tom, jak se klienti pohybují, zda mají nějaké fyzické omezení apod. „Využívám tento postup pro všechny klienty, ale zejména pro starší. Fyzické schopnosti se se stoupajícím věkem snižují.“ Díky tomu se lze v budoucnu vyhnout všemu, co by klientovi ublížilo nebo prohloubilo jeho problém.

3. Buďte připravení a předvídejte nepředvídatelné

U lidí nad 50 let budete téměř jistě zaznamenávat omezení pohybu. V některých případech půjde o menší omezení, zatímco v jiných bude významnější. Někteří klienti budou pociťovat bolest s určitými pohyby a jiní budou bez bolesti, ale jejich pohyb může být stále omezen. Mnohé z toho máte šanci poznat při úvodní konzultaci. I přesto, že na počátku vyvodíte nějaké závěry, buďte připraveni je v závislosti na situaci měnit a neustále sledujte, jak se klient cítí. Měl by se při tréninku cítit dobře, příjemně a pokud možno pohodlně. Pokud se vám například zdá, že nemá problém s koleny a dali jste mu za úkol cvičit hluboké dřepy a nyní vidíte, že se objevil problém se zády, přehodnoťte situaci a zvažte zařazení jiné alternativy v podobě podobného cviku.

6 fitness tipů pro práci se staršími klienty_02.jpg

4. Pozor na zánět velkého kloubu na palci u nohy

Tento problém straší po čtyřicítce mnoho žen. Může změnit schopnost udržet rovnováhu na jedné noze, což je pro milovníky balančních cvičení velmi špatná zpráva. Z toho důvodu doporučuje trenérka Vainová čas od času zařadit cvičení na boso, kde si můžete povšimnout určitých abnormalit a kde jsou také rovnovážná cvičení intenzivnější a náročnější. Pokud má váš klient problém s velkým kloubem u palce na noze, buďte mírní, zařazujte mírné alternativy rovnovážných cviků (např. rumunský mrtvý tah apod.), buďte také opatrní s dřepy a výpady a neustále komunikujte a ptejte se, jak se cítí. Pro usnadnění rovnovážných cviků mohou klienti např. položit ruku na pěnovou podložku.

5. Buďte jejich fitness příručkou

Pokud cvičíte se starším klientem, který nemá s pohybem téměř žádné zkušenosti, pravděpodobně nebude mít o svých fyzických dispozicích valnou představu. Vy jste jako trenér tím, kdo tuto představu může změnit a ukázat mu, čeho všeho je ještě schopen. Není to krásné? Povzbuzujte, chvalte, motivujte. „To vypadalo skvěle, nechcete to zkusit znovu?“ Komunikujte. „Bylo to pro vás snadné, těžké nebo střední?“ Buďte kreativní, ale stále opatrní na zdraví a bezpečí svého klienta. Během dnů, týdnů, měsíců a let se tyto malé přírůstky zvyšují a nakonec zjistíte, že vaši starší klienti dělají věci, které pro ně nikdy předtím nebyly možné. Že jsou mnohem silnější, než si vůbec mohli představit. Tím, že je budete řídit místo toho, abyste je tlačili, získáváte a budujete důvěru, která je dokáže otevřít novým možnostem.

6 fitness tipů pro práci se staršími klienty_03.jpg

6. Silová a agilní cvičení – to pravé pro starší klienty

Funkční trénink se hodí pro starší klienty stejně tak, jako pro mladé. Kdy jindy, než v pozdějším věku dokážeme plně docenit silný střed těla a pohyby, které nám pomohou v každodenním životě? Je známo, že když starý člověk spadne a zlomí si nohu v krčku, je to velice zlé. Ale dá se tomu předejít. Když ví, jak se má zachovat – resp. jeho tělo má zakódováno správné pohybové vzorce – nemusí vůbec k pádu dojít a pokud k němu dojde, nemusí mít tak ničivé následky. Vždy se ale ujistěte, že je cvičení klientovi příjemné a že se cítí komfortně. Žebříky, skákání, šplhání a lezení je přeci jen fyzicky náročné a nemusí sednout každému. Opět platí totéž, co v předchozích bodech – komunikujte.

 

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.