5 pokladů, které vás po zimě zaručeně postaví na nohy
Jaro je obdobím nových začátků. K životu se po dlouhé zimě začíná probouzet nejen příroda, ale i naše energie, která v zimě možná trochu podřimovala. Se sílícími slunečními paprsky máme více chuti do života a více síly pro vykonávání oblíbených sportovních aktivit. Výběrem vhodných potravin můžeme příznivě ovlivnit nejen zdravý stav našeho organismu, ale i jeho dispozice k fyzické zdatnosti. Vybrali jsme pro vás 5 tahounů z přírodní říše, které se postarají o to, abyste se stali nejrychlejšími a nejsilnějšími – zkrátka neporazitelnými.
Jaro je obdobím nových začátků. K životu se po dlouhé zimě začíná probouzet nejen příroda, ale i naše energie, která v zimě možná trochu podřimovala. Se sílícími slunečními paprsky máme více chuti do života a více síly pro vykonávání oblíbených sportovních aktivit. Pokud budeme vědět, jak tyto tendence vhodně podpořit, můžeme významně zapracovat na vzrůstu naší kondice a vytrvalosti. Výběr vhodných potravin totiž příznivě ovlivňuje nejen zdravý stav našeho organismu, ale i jeho dispozice k fyzické zdatnosti. Vybrali jsme pro vás 5 tahounů z přírodní říše, které se postarají o to, abyste se stali nejrychlejšími a nejsilnějšími – zkrátka neporazitelnými.
1. Grapefruit
Z dětských let si jej možná pamatujeme jako pochoutku rozkrojenou na dvě půlky a posypanou cukrem. To proto, aby utlumil lehce nahořklou chuť, která je pro grap typická. Tyto hořké látky jsou však velmi cenné – pomáhají odbourat škodlivý cholesterol. Grap je nabitý i dalšími nutričně významnými složkami. Mezi ně patří vitamin C posilující obranyschopnost organismu, pektin prospívající žaludku a zažívání, nebo lykopen chránící naše buňky. Jedná se o přírodní barvivo obsažené v růžových grapech.
Tip: Přidejme grap do ovocného salátu, kde jeho nahořklá chuť díky ostatním sladkým druhům zanikne. Skvěle chutná v kombinaci s ananasem, pomerančem, banánem a jablkem. Nebojte se užít grap jako přísadu do zeleninových jídel – zamilujete si jej například s polníčkem, pečenou dýní, nebo pečenou červenou řepou.
2. Kyselé zelí
Skutečný poklad, který je navíc snadno dostupný – a to i cenově. Je bohaté na vitamin C, vitamin B12 a na velmi prospěšné bakterie mléčného kvašení. Pokud chcete zachovat výživovou hodnotu zelí, neměli byste jej vařit.
Tip: Vyzkoušejte skvělý salát ze syrového zelí – kysané zelí, nastrouhaná mrkev, natvrdo uvařené vejce, sůl, pepř a kmín. Nebo si uvařte jednoduchou a zdravou zelňačku – jako základ užijte cibulku a zelí. Dochuťte sladkou paprikou (milovníci ostrých příchutí mohou přidat i pálivou, či rozdrobit do polévky chilly papričku) a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte, dokud zelí nezměkne. Poté přidejte uvařené brambory, zjemněte smetanou (vyzkoušejte sójovou), v níž rozmícháte lahůdkové droždí. Ochuťte sójovou omáčkou. Potom vypněte plamen, a když už se polévka nevaří, vlijte šťávu ze zelí, kterou jste si předtím dali stranou – jelikož se nevařila, stále obsahuje velké množství vitaminu C.
3. Lilek
Fialová zelenina zvláštního tvaru skrývá pod svou slupkou cenné minerály, jako jsou draslík a hořčík. Vyskytují se zde i ve vodě rozpustná rostlinná barviva, tzv. antokyany, které se řadí k nejsilnějším přírodním antioxidantům. Kromě toho jsou lilky velmi chudé na kalorie, tedy se skvěle hodí pro redukční účely. Chutí připomínají houby, a pokud se správně upraví, mají jemnou, mazlavou a měkoučkou strukturu.
Tip: Lilek skvěle chutná v kombinaci s rajčaty. Nakrájejte jej na tenké, plátky, posolte a nechte vypotit. Mezitím si připravte rajčata, která také nakrájejte na tenké plátky. Lilek opečte na pánvi na malém množství olivového oleje určeného pro tepelnou úpravu. Poté společně s rajčaty vložte do zapékací mističky nebo pekáčku. Vrstvěte lilek-rajčata, lilek-rajčata, dokud suroviny nedojdou. Pečte v troubě vyhřáté na 180° přibližně 45 minut – do změknutí lilku. Podávejte posypané balkánským sýrem, nebo lahůdkovým droždím v kombinaci se salátkem z rukoly a kukuřice jako hlavní jídlo, nebo samotné jako přílohu k masu.
4.Červená řepa
Červená řepa má mnoho výhod. Jednou z nich je, že je, za poměrně pěkný peníz, k sehnání během celé zimy. Ideální je kupovat kusy s natí, které značí, že byly sklizené poměrně nedávno. Bulvy červené řepy obsahují velké množství minerálů, jako je sodík, draslík, vápník, hořčík a mikroprvky rubidium a caesium. Podobně jako lilek je řepa zdrojem cenných rostlinných barviv antokyanů, které prospívají cévám. Kromě nich nabízí i vitamin C, vitaminy skupiny B a řadu dalších. Skvěle chutná syrová jako součást salátů, nebo pečená jako příloha k masu.
Tip: Červenou řepu zabalte do alobalu spolu s několika oloupanými stroužky česneku. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 90 – 120 minut. Upečenou červenou řepu rozkrojte, polijte olivovým olejem, zakapejte balsamikovým octem a posypejte lahůdkovým droždím, nebo parmezánem. Ozdobte čerstvým či sušeným tymiánem. Podávejte jako hlavní jídlo se salátem z polníčku, hrášku a okurky, nebo jako přílohu k masu.
5. Dýně hokkaido
Dýně hokkaido představuje takový malý oranžový zázrak. Jedná se o jediný druh dýně, který nemusíte před konzumací loupat. Což výrazně usnadňuje přípravu. V dýni hokkaido se hojně vyskytují minerální látky a vitaminy – jedná se o vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitaminy A, B, i C.
Představuje opravdovou nutriční bombu a řada zdraví prospěšných látek se nachází právě ve slupce. Dýně pomáhá při potížích se slinivkou břišní, slezinou, žaludkem, s ledvinami a se srdcem. V těle působí po snědení močopudně a je vhodným prostředkem v boji s cukrovkou, hlísty, roupy a škrkavkami. Opražená semínka pomáhají řešit problémy s prostatou. Navzdory tomu všemu má hokkaido poměrně nízkou energetickou hodnotu, ale vysokou sytivost pro vysoký obsah vlákniny. Z těchto důvodů se skvěle hodí pro redukční diety.
Tip: Pro hokkaido je typická lahodná nasládlá chuť. Užijte si ji v krémové polévce, nebo jen tak upečenou v troubě. Pro přípravu polévky nakrájejte hokkaido na menší kousky, zalijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí. Trvá to maximálně 30 minut. Poté odlijte vodu, rozmixujte polévku a zjemněte sójovou smetanou. Dochuťte sladkou paprikou, špetkou kari či kurkumy a muškátovým oříškem. Dle chuti přidejte sůl a pepř.
Pokud chcete dýni upéci, nakrájejte na menší kousky, pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a posypejte sladkou paprikou, solí, tymiánem a kmínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 30 minut. Jíme jen tak samotné, nebo se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k masu.
Z dýně můžeme udělat i výbornou bramborovou kaši – postupujte úplně stejně, jako u klasické bramborové kaše, jen brambory nahraďte dýni. Získáte zdravější a kaloricky výhodnější alternativu klasické pochoutky.