Zdravý letní milkshake: vyrobte si domácí jahodovo-mandlové mléko

Jakmile jednou ochutnáte domácí mandlové mléko, bude pro vás velmi obtížné si znovu zvyknout na to kupované. To domácí je tak čerstvé, voňavé a krémové… Vyrobte si skvělé domácí jahodovo-mandlové mléko. Nejen, že je velmi zdravé, ale také neuvěřitelně chutné. Postup je jednoduchý.

Jakmile jednou ochutnáte domácí mandlové mléko, bude pro vás velmi obtížné si znovu zvyknout na to kupované. To domácí je tak čerstvé, voňavé a krémové… A další bonus? Můžete si vybrat mandle podle svého gusta, což se výrazně projeví v rozdílné chuti a celkové kvalitě.

Receptů na domácí mandlové mléko je nespočet. Zřejmě stále více lidí začíná přicházet na to, že nejvíce chutná, když si jej člověk připraví sám v klidu a s láskou v pohodlí domova. Proto dnes přicházíme s originálním tipem, jak ozvláštnit klasické mandlové mléko a přidat mu trochu letního šmrncu.

Začala sezóna jahod a tyto lahodné, šťavnaté a slaďoučké plody se na přelomu června a července u nás v republice plodí a konzumují ve velkém. Dejte si jich pár stranou a připravte si nápoj, jehož podmanivá chuť si vás získá hned po prvním vyzkoušení. A když přejde sezóna jahod, jsou tady pořád ještě borůvky, ostružiny nebo jiné oblíbené sezónní ovoce. S tím vším můžete mandle mixovat a připravit si tak vždy aktuální sezónní nápoj podle toho, co zrovna matka příroda nabízí.

Domácí jahodovo-mandlové mléko: Ingredience a postup

Na 3 šálky si připravte:

1 šálek mandlí
Filtrovanou vodu
Javorový sirup, vypeckované datle, stévii nebo něco jiného na oslazení
Velkou špetku mořské soli
15 zralých jahod (lze použít i mražené)
½ čajové lžičky mandlového nebo vanilkového extraktu

Co ještě budete potřebovat:
Velké čajové sáčky (filtrační), plátýnko, síto, nebo French press

Postup:

Mandle namočte do filtrované vody alespoň na jednu hodinu, nejlépe však přes noc. Slijte a opláchněte. Dále smíchejte mandle se třemi čtvrtlitrovými šálky filtrované vody, javorovým sirupem, solí a jahodami. Mixujte, dokud směs nebude zcela hladká. Poté přeceďte přes čajový sáček, plátýnko nebo French press. Na jedné straně by vám měla zůstat pevná mandlová moučka, na druhé hedvábné mandlovo-jahodové mléko. Přelijte do nádoby a dejte pořádně vychladit. Samotná příprava zabere přibližně 60 minut, když nepočítáme namáčení mandlí.

Rady na závěr:

Jak nejlépe oddělit tuhé od tekutého?

K tomu, jak oddělit pevné části rozmixovaných mandlí od tuku s vodou, které v konečném důsledku tvoří mléko, je více možností. Řada lidí k tomuto účelu užívá plátno, přes které tekutinu přecedí. Pokud máte výkonný mixér, který mandle skvěle rozemele, zaměňte plátýnko za velký čajový sáček/filtr. Naplňte jej tekutinou, pořádně zmáčkněte a přeceďte do misky. Mandle, které byly zpracovány ve starších mixérech, lze skvěle zpracovat také ve French pressu. Je to jednoduché, rychlé a čisté. Při této metodě se nemusíte bát nepořádku.

A co s „odpadem“?

S pevnými zbytky mandlí, které jsme oddělili od tekutiny, můžete dělat spoustu zajímavých věcí. Smíchejte je s müsli, granolou, přidejte do kaší, moučníků, dezertů, pečených krust, křupavých závitků, zálivek, apod. Fantazii se meze nekladou!

    

Přejeme vám dobrou chuť :).

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.