Trenér dětí a mládeže - spojení vědy a umění

Být trenérem je krásná životní cesta. A pracovat s dětmi a mladými tvárnými lidmi je bonus navíc. Chce to mít solidní základ v teorii a hromadu umu, jak to celé použít v daný moment na správném místě.

Být trenérem je krásná životní cesta. A pracovat s dětmi a mladými tvárnými lidmi je bonus navíc. Chce to mít solidní základ v teorii a hromadu umu, jak to celé použít v daný moment na správném místě. Děti nejsou zmenšeninou dospělých, to se ví. Je spousta specifik, kterými se od nás dospělých liší. A proto by i trénink s nimi měl být specifický.

"Hra je jednou z nejdůležitějších součástí dětského učení."

Trenér dětí a mládeže.jpg

Děti si libují v přirozenosti a hře. Hra je jednou z nejdůležitějších součástí dětského učení. Děti a i “puberťáci” díky hře objevují, zkoumají a získávají nové zkušenosti. Rozvíjejí své pohybové schopnosti a osvojují si nové pohybové dovednosti. Hra posiluje i psychickou odolnost díky emocím. Radost z pohybu podporuje zdravý psychický vývoj dítěte. Podporuje také rozvoj vůle a houževnatosti nejen při nezdarech, ale také při rychlém úspěchu a chuti se posouvat dále.

Takto bychom mohli psát dále a dále spoustu benefitů pohybu a hraní si s dětmi a mládeží. Většina lidí - rodičů, trenérů a učitelů - to ví. Jak je tedy možné, že se situace s pohybem dětí jeví spíše jako zhoršující se? Jedním z důvodů je problém s přijetím. Přijetím toho, že pohyb a hra k dětem prostě neodmyslitelně patří. Že je skvělé hledat příležitosti pro pohybové úkoly a dát dětem prostor být kreativní. To je základ. Můžete mít naběháno, odzvedáno a odcvičeno spoustu hodin kondičních tréninků, ale kreativitu třeba vůbec nerozvíjíte. A tady musíte spojit vědu a umění. Věda je to, že víte, že děti mají lepší aerobní předpoklady pro výkon než dospělí. Že existují senzitivní období pro rozvoj silových schopností. Umění pak je dát věci do praxe a nadchnout děti do dalšího pohybu.

Na našem akreditovaném kurzu tohle vše děláme od rána do večera. 150 hodin plných teorie a hlavně praxe. Dali jsme si za cíl ukázat, osahat a naučit naše absolventy, jak trénovat s dětmi a mládeží. Tento kurz je specifický. Naučíme trenéry sledovat chuť dětí do tréninku, vytvářet dobrou atmosféru, dbát na  pestrost a zábavnost tréninku – upřednostňovat herní princip, podporovat další aktivity (vč. nesportovních). Psychologické působení na děti zaměřit na plnění a vyrovnání se s tréninkovými (později i soutěžními) požadavky, na rozvoj morálně-volních vlastností, fair play, vztah sportovců k vlastnímu tělu, samostatnosti, sebevědomí, výkonové motivace.

Umět použít ve správný čas na správném místě cvičení/hru. Spojit teorii a umění. Číst a reagovat. Umět číst, kdo stojí přede mnou a podle toho reagovat. Klíč spočívá v tom, že nadchneme děti do dalších tréninků. A díky tomu jim pomáháme v jejich snech stát se například vrcholovými sportovci.

Certifikovaný kurz trenéra dětí a mládeže

Pro všechny, kteří chtějí začít anebo už pracují a pohybují se s dětmi a mládeží, máme širokou škálu možností vzdělávat se dále a posouvat nejen sebe ale i své svěřence. Od jednodenních školení Kondiční trenér dětí a mládeže - Phybové hry nebo Kondiční trenér dětí a mládeže - Sportovní trénink, která vás v 8 hodinách nabijí pohybem a novými inspiracemi. Pokud to k nám máte daleko a víkendy jsou pro vás pravidelné obědy u babičky, tak i pro vás máme možnost. Online workshopy Hry v tréninku dětí nebo Jak na rychlost u mládeže

A od roku 2023 máte nově možnost nastoupit do jedinečného certifikovaného kurzu Trenéra dětí a mládeže. Je to velká paráde - malou ochutnávku z tohoto kurzu najdete na ukázce výše.

 

autor: Filip Raptopulos, master trenér 3D FITNESS Academy

www.3dfa.cz

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.