Shyb – Správné provedení podle Vaška Rázla

Správné provedení cviku známého jako shyb není jen tak. Pokračujeme v našem seriálu s master trenérem Vaškem Rázlem. Tentokrát komentuje právě tolik rozšířený, ale jen výjimečně správně prováděný cvik.

Správné provedení cviku známého jako shyb není jen tak. Pokračujeme v našem seriálu s master trenérem Vaškem Rázlem. Tentokrát komentuje právě tolik rozšířený, ale jen výjimečně správně prováděný cvik.

shybchin-up silhouette

Václav Rázl na téma shyb:

Spolu s klikem jeden z nejtěžších cviků. Podívejte se v posilovně na 90-ti kilového chlapíka stahujícího kladku k hrudníku, jak se svíjí pod váhou 50kg. Dejte mu tam 90kg, tedy váhu jeho těla, a ani s tím nepohne! Pokud pak půjde na shyb, jaké bude provedení? Čím bude tahat své tělo nahoru? Škubne sebou, celý se prohne, trup se zkroutí, bude asi švihat nohama, naběhne mu krk jako naštvanému krocanovi… Nějak se k té hrazdě ale dostat musí, když mu proti kladce chybí celých 40kg. S jakým záměrem jde cvičit shyb, jakou svalovou souhru očekává, že posílí?

Bez nechtěných substitucí je provedení shybu umožněno jen pár vyvoleným a proto tento cvik do svého tréninku, ani do cvičení mých klientů nezařazuji.

Výhoda shybu oproti kladce? Pohybuje se tělo vůči rukám, často se používá výraz „pohyb v uzavřeném kinetickém řetezci“. Kloubní jamka se pohybuje přes hlavici kosti, což alternuje přirozený pohyb člověka, jako je např. plazení nebo lezení na strom. Jenže bez pomoci nohou se tento cvik stává přetěžkým oříškem pro většinu cvičících. Pokud se využije pomoc jedné nohy, která tedy bude opěrná, a druhou použijeme jako nákročnou, stane se tento cvik přirozenějším a bude respektovat krokový cyklus, ve kterém se člověk pohybuje. Vznikne tím pádem jakási varianta lezení na stěnu.

Jak poznáte správné provedení shybu? Lopatky se nebudou posouvat nahoru, krk zůstane volný, ruce nebudou hlavním tahounem, ale součástí celého svalového řetězce a vzdálenost mezi pánví a hrudníkem se nebude ani zkracovat ani prodlužovat. Pak se posílí celé tělo, včetně břišních svalových řetězců a tento cvik se pak stane výborným parťákem všech sportovců.

Náš tip: Chcete vědět víc o tom, jak přesně tělo ve fitness funguje? Co když dávno není pravda, co jste roky slýchali? Přesvědčte se v jedinečném kursu Core – trénink bez hranic s Vaškem Rázlem.

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.