Recept na buchty, jaký jste ještě nikdy nečetli. Od trenéra Vaška Rázla!

3D FITNESS Academy spolupracuje jen s nejlepšími odborníky. Trenér Václav Rázl nemá pojem „pekáč buchet“ v klasickém fitness slova smyslu vůbec rád. Ale recept na dokonalé „buchty nakonec“ s velkou dávkou humoru sepsal. Používá jiné „ingredience“, než je obvyklé. Ale 100 % výsledek se dostaví!

3D FITNESS Academy spolupracuje jen s nejlepšími odborníky. Trenér Václav Rázl nemá pojem „pekáč buchet“ v klasickém fitness slova smyslu vůbec rád. Ale recept na dokonalé „buchty nakonec“ s velkou dávkou humoru sepsal. Používá jiné „ingredience“, než je obvyklé. Ale 100 % výsledek se dostaví!

Kdo by nechtěl pekáč buchet:-)

Základní suroviny:

– Napřímená a rotabilní hrudní páteř
– Vyvážená souhra zádových a břišních svalů
– Aktivita hlubokých flexorů krku a jejich synergie s hlubokými šíjovými extenzory
– Nepřetížený přímý břišní sval
– Neochablý přední pilovitý sval a jeho souhra s adduktory lopatky
– Elasticita hrudníku a pohyblivost žeber

Trenér Václav Rázl během školení

Na úvod je nezbytné si ujasnit, co je naším cílem a podle toho bude vypadat způsob a délka přípravy.

Pokud nebudete mít zájem o celé MENU, ale zaměříte se pouze na moučník, tedy na buchty, tak tento článek nebude pro vás tou pravou volbou. V případě ale, že vaší prioritou je předkrm, polévka i hlavní chod, vše komplexně vyvážené, tak jste tady správně!

Postup:

Můžeme zvolit jakoukoliv libovolnou skladbu chodů, ale dbejme na tyto zásady:
Člověk je jediný tvor na planetě, který se pohybuje s napřímeným osovým orgánem a jeho pohyb by podle toho měl vypadat. Aby se páteř mohla vytahovat vzhůru, nesmíme žádné svaly zatínat opačným směrem. Nesmíme se snažit o antagonistický vztah mezi svaly, ale měli bychom chtít docílit vzájemné synergie všech svalových skupin za účelem pohybu vpřed a vzhůru.

Nezatínejte tedy břicho, nepodsazujte pánev, netlačte bedra do podložky, nedělejte nic, co by vedlo k aktivaci břišních svalů směrem do středu těla. Pokud by jste to totiž uprostřed takto zavřeli, nemohly by hluboké zádové svaly táhnout směrem nahoru do napřímení, ale směřovaly by dolů, tedy táhly páteř do komprese. To je ale opačný směr, než potřebujeme.
Aby se snížil axiální tlak na ploténky, musí muskulatura na zadní i přední straně těla směřovat nahoru.
Pokud budete dbát nepříliš štastných pokynů většiny instruktorů a tlačit lopatky dolů, nebo v ještě horším případě k sobě, tak docílíte podobného nechtěného efektu: zavřete tím svaly směrem k páteři a ta pak nemůže putovat nahoru.

Čeho se vyvarovat například u různých druhů podporů a vzporů:

– Nezavírejte ruce v pěst
– Nebuďte nahrbení, tzn. napřimujte hrudní páteř. Pak ovšem ale nesmíte hrudník a pánev přibližovat k sobě!
– Chtějte vždy směřovat nahoru a vpřed, to je základní lidská touha už od narození.
– Netlačte lopatky dolů, ale naopak vytahujte tělo nahoru.
Zapojte do pohybu ideu. V běžném životě také nemáváte rukama, nohama, nebo tělem jen tak bez důvodu. Jen tak zaktivujete ideální celotělový vzorec.
– Vytvořte oporu v oblasti lopatek – tato část zad nesmí být ani nahrbena, ani nesmí lopatky trčet ze zad.
Svaly vždy táhnou směrem k opoře a pokud jí v oblasti lopatek nevytvoříme tak:
– Tah svalů a zad a břicha nebude směřovat nahoru, ale naopak dolů k opřené pánvi a pak stěží udržíme nepropadlá bedra a napřímenou páteř.
– Opora se přesune výše, tedy do oblasti krční páteře. Na to budou negativně reagovat šíjové svaly, včetně sestupných vláken trapézového svalu. Oblast krku musí být zcela volná pro pohyb, proto se v tomto místě nemůžeme opírat.

Samotné vaření:

Do velkého hrnce (tělo) vložíme všechny vypsané ingredience a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Velký plamen není pro vyváženou aktivaci přední a zadní muskulatury zcela ideální. Můžeme vše vařit pravidelně 5 minut denně a výsledek se dostaví. Ale pokud dobu přípravy prodloužíme na 30, nebo třeba i na 60 minut, budeme po nějakém čase ohromeni!
Nebudeme izolovaně pracovat jen s jednou surovinou, ale v rámci docílení plné a vyvážené chuti, použijeme všechny! Necvičte cíleně jen břicho, Vše, co děláte, musí vést k jeho posílení a zlepšené spolupráci se svaly zad. Váš cíl: předozadní stabilizace trupu.
A tak tedy smažte, opékejte, grilujte, vařte, jednou denně, nebo pětkrát, použijte tři chody, nebo třeba osm, ale nesoustřeďte se jen na ten moučník a dbejte na vyváženost, soulad a harmonii.

Náš tip: Chcete vědět maximum o tom, jak funguje lidské tělo? Školení Anatomy trains poprvé v České republice!

Lidské tělo je dokonalý stroj

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.