Mateřské mléko ve fitness – Co si myslí master trenéři? Řekli pravdu

Bylo to tady už dřív, ale poslední dobou se trend pít mateřské mléko ve víře, že přinese nárůst svalů a lepší kondici, ve světě rozmohl. Dalo by se mluvit o tsunami mateřského mléka do fitek a sportovních klubů. Může to opravdu fungovat? Kde jsou největší nebezpečí? A co si o tom myslí master trenéři 3DFITNESS?

Bylo to tady už dřív, ale poslední dobou se trend pít mateřské mléko ve víře, že přinese nárůst svalů a lepší kondici, ve světě rozmohl. Dalo by se mluvit o tsunami mateřského mléka do fitek a sportovních klubů. Může to opravdu fungovat? Kde jsou největší nebezpečí? A co si o tom myslí master trenéři 3DFITNESS?

21

Bylo to tady už dřív, ale poslední dobou se trend pít mateřské mléko ve víře, že přinese nárůst svalů a lepší kondici, ve světě rozmohl. Dalo by se mluvit o tsunami mateřského mléka do fitek a sportovních klubů. Může to opravdu fungovat? Kde jsou největší nebezpečí? A co si o tom myslí master trenéři 3DFITNESS?


V zámoří se 100 ml mateřského mléka na internetu obchoduje za 3 – 15 dolarů. Není problém svou „dávku“ sehnat, nabídek jsou mraky. Mnohé maminky si totiž přilepšují k rodinnému rozpočtu. Hygienici ale důrazně varují. Nesprávně ošetřené mateřské mléko přeprodávané na internetu může (a častokrát také JE) zdrojem onemocnění. Na seznamu možných nemocí přitom nejsou žádné zanedbatelné položky. Hepatitida B i C, HIV, syfilitida a další. Zkrátka nic, o co by člověk stál. Jednu z nejrozsáhlejších varovných studií na toto téma uveřejnil respektovaný Journal of the Royal Society of Medicine.


Když si odmyslíme zdravotní rizika, zůstává otázka, jestli je mateřské mléko vůbec pro dospělého člověka přínosem. Vědci tvrdí, že nikoliv. „Nutričně je v něm ještě méně proteinů, než v mléce kravském,“ tvrdí doktorka Sarah Steele z Queen Mary University v Londýně. Podle ní je nákup mléka na internetu hazard jen se zdravím a svaly po něm ani růst nemohou.

materske-mleko-ve-fitness

A co si myslí trenéři 3DFITNESS Academy? Většina se jich shodne, ale úplně zajedno nejsou…

Jakub Wurzel:

„Á výživa, velice tenký led a delikátní téma. Mateřské mléko…Toto tekuté zlato je potravina současnosti a hlavně budoucnosti. Pijte minimálně 3x denně! A poté nám napište, jak to šlo. V Kyrgystánu dokonce míchají s Red Bullem (samozřejmě light) a libují si nad perfektním poměrem syrovátek a kaseinu. Hm, teď vážně. Pokud je mi známo, zatím žádná studie neprokázala výhody mateřského mléka na dospělého jedince. Co funguje? Nepočítejte kalorie, nevažte si porce jídla, nejezte prefabrikáty, neholdujte polotovarům a pokud to jenom půjde, upřednostněte kvalitu (co někdy vidělo světlo, oblohu, pastviny, vodu, vzduch) nad kvantitou. Amen.“

Jan Novosad:

„Podle mě je mateřské mléko jedna z nejvýživnějších potravin na planetě. Ale zkrátka je určen pro malé děti, které danou mléčnou bílkovinu efektivně tráví a tělo ji dokáže zužitkovat ve svůj prospěch. Chápu a respektuji ty, kteří jsou zažraní do fitness, že se chytají každého stébla (hlavně toho, které se objeví jako „úžasně fungující novinka“), které by jim mohlo pomoci k jejich snu. Otázkou je, jak moc by se vytváření takových stébel dalo posuzovat jako ZNEUŽÍVÁNÍ EFEKTU SNĚNÍ. Každý z nás má možnost říct ano či ne. Můj názor na fitness výživu je takový, že je to jen business, který chce a potřebuje prodat. Vše, co tělo potřebuje, je dostupné v přírodní podobě. Jen se dneska tato cesta nehledá a neukazuje. Je na každém z nás, pro co se rozhodne. Buď budeme dělat věci z radosti a pro uspokojení ze samotné činnosti. V tom případě mnohem snáze přijmeme své tělo takové, jaké je. Nebo budeme dělat věci jen pro výsledek a půjdeme do toho s takovou vervou, že si ani neuvědomíme, že na oltář vložíme celé své zdraví jen proto, že chceme vypadat jinak, než vypadáme. Když bude mít člověk kladný vztah sám k sobě, bude se mít rád a ne jen povrch (hezká tvářička, účes, vypracované svaly, vyhlazené vrásky a já nevím co ještě), naučí se vnímat signály těla, které nás vždy informují o tom, co je pro nás dobré a co ne. Signály jako je únava, nesoustředěnost, bolesti hlavy, bolesti břicha, apod. jsme se naučili velice efektivně ignorovat nebo potlačovat léky. Každopádně cítím, že nastává doba, kdy se tyto signály čím dál více lidí učí překládat a vyhodnocovat je.“

Náš tip: Všechny trenéry (a desítky dalších) můžete potkat na Kongresu „Pohyb a zdraví“ v Praze. TADY získáte vstupenky na jedinečnou akci.

Paul Bielak:

„Mateřské mléko je diskutabilní. Možná nesmysl, ale možná ne. Schwarzenegger a všichni ostatní v tom jeli léta. Placebo? Možná. Možná ne. Fakt je, že se to dělá, stejně jako se pije vlastní moč. Vědecký nesmysl? Třeba ještě uvidíme, co se z toho vyvine. Zároveň znám světové šampiony, kteří to dělají pravidelně. Teorie jsou jedna věc a výsledky věc druhá. Na rovinu? Já nevím.“

Vašek Rázl:

„Věřím, že není daleko doba, kdy se bude kšeftovat s plodovou vodou, že koupání v ní je pro nás to nejpřirozenější prostředí, že je to výborné na pleť atd. Pít jí snad fitnessáci nebudou, protože obsahuje jen necelé procento bílkovin. Nachází se v ní ale kreatin a tak kdo ví…? No a teď vážně. Jsme asi jediným tvorem na planetě, který se cpe mlékem i po skončení kojení. Mateřské mléko je pro nás na rozdíl od mléka kravského mnohem lépe stravitelné, ale k výživě ho po skončení kojení už nepotřebujeme! Co funguje? Tak to není odpověď na pár vět. Nezakyselovat organizmus, jíst pomalu, aby se do trávicího procesu zapojily i sliny (tohle mi moc nejde), nemít v každém jídle zastoupené všechny složky, jak tvrdí výživový poradci, ale naopak co nejvíce rozdělovat. Nesežrat vagón jídla na posezení a vyhýbat se stresu… Ale je to téma na publikaci, ne na článek.“

Stačí chtít.

Rádi vám poradíme
i s vaším fitness

Realizujeme úspěšná fitness centra. Při naší práci vytváříme příjemnou atmosféru s klienty u malých i velkých projektů.

KONTAKTUJTE NÁS
Business, Equipment, E-commerce, Academy, Gym
Rádi vám poradíme i s vaším fitness

Získejte E-Book zdarma

Zadejte svůj e-mail a obdržíte komplexní návod, jak bezpečně a úspěšně obnovit provoz Vašeho fitness centra.

Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů.